Vraag jij je af wat je nou wel of niet moet of mag doen?
Het geeft altijd uitdagingen wanneer een medewerker zich ziekmeldt. Los van het extra werk dat het met zich meebrengt, kan het ook vragen oproepen over jouw rol in dit proces. Wat mag je als werkgever wel en niet doen? Welke stappen moet je zetten om het ziekteverzuim goed te managen en hoe zorg je ervoor dat je aan alle regels voldoet? Wij leggen het uit:
Ziekmelding ontvangen
Vandaag is weer zo’n dag. Je ontvangt een ziekmelding, de ene keer krijg je deze per telefoon, de andere keer per WhatsApp en weer een andere keer via een collega. Heb je nog geen verzuimprotocol, dan is het verstandig deze wel te maken zodat duidelijk wordt waar en hoe medewerkers zich ziek moeten melden. Wij adviseren om altijd eerst telefonisch contact met de zieke medewerker te onderhouden zodat je een beter beeld krijgt van de situatie.
Verplichtingen als werkgever
Als werkgever heb je een aantal verplichtingen zodra een medewerker zich ziekmeldt. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in de Wet Verbetering Poortwachter. Het doel van deze wet is om langdurig ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Heb je (nog) geen arbodienst? Houdt in alle gevallen contact met de medewerker. Zodra een medewerker langer ziek blijft, schakel je de arbodienst in en maak een afspraak bij de bedrijfsarts. En ja, je hebt al vanaf 1 medewerker een arbodienst nodig. Let op dat je na zes weken een plan van aanpak moet maken op basis van het advies van de bedrijfsarts. Het is dus van belang dat je snel schakelt om vertragingen te voorkomen. Samen (dus werkgever en werknemer) ben je verplicht om mee te werken aan terugkeer naar het werk. Eventueel in aangepaste werkzaamheden.
Wat mag je niet en wat mag je wel doen
Er zijn ook zaken die je absoluut niet mag doen wanneer een medewerker ziek is. Je mag niet vragen naar de medische situatie, je mag niet twijfelen waarom iemand zich heeft ziekgemeld zonder reden en je mag geen druk uitoefenen op snelle terugkeer naar het werk. Wat je wel mag doen is vragen hoe lang de medewerker verwacht afwezig te zijn, of er andere mogelijkheden zijn om te werken, bijvoorbeeld vanuit huis en of er nog lopende zaken zijn die van belang zijn of moeten worden overgedragen.
Loondoorbetaling tijdens ziekte
Als werkgever ben je verplicht om het loon door te betalen wanneer een medewerker ziek is. In Nederland geldt de regel dat je gedurende de eerste twee jaar van ziekte minstens 70% van het loon moet doorbetalen, met mogelijk aanvullende afspraken vanuit de cao of de arbeidsovereenkomst. Na deze periode kan er sprake zijn van een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).
Samenvattend
Als ondernemer wil je natuurlijk dat je bedrijf goed blijft draaien, verzuim doe je er niet even bij, het is van belang dat jij je houdt aan alle wettelijke verplichtingen zoals de documentatie, het opvolgen van het advies van de bedrijfsarts, maar ook betrokken blijft en contact houdt.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan mij zo voorstellen dat je liever met je bedrijf bezig zijn dan dat je alle veranderende verplichtingen rondom verzuim goed kent. Schakel hulp in als je de kennis en kunde niet in huis hebt! Het kan je oprecht veel tijd én geld besparen. Zoals de kans op een loondoorbetalingsverplichting het 3e ziektejaar voor als je de documentatie niet op orde hebt of niet tijdig bent begonnen.
Heb je nog vragen over de regels rondom ziekteverzuim of twijfel je hoe je een specifieke situatie moet aanpakken?
Hulp is onderweg. Wij zijn er ook voor al jouw vragen over verzuim.